Sahte senet nasıl anlaşılır. Bir resmi kuruma yazılmış dilekçenin altına yazılmış isim soy isim ve imza, kesilerek arkası senet yapılmaktadır.

YARGITAY KARARI – ADLİ BELGE İNCELEM – Tahrifat

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 19.09.2018 tarih, 2018/11872 Esas ve 2018/8370 Sayılı Kararında özetle;

Alacaklı tarafından çeke dayalı olarak kambiyo senetlerine özgü haciz yolu ile başlatılan takipte; borçlunun sair itirazları ile birlikte, takip dayanağı çekte tahrifat yapıldığını, keşide tarihinin defalarca değiştirildiğini ve atılan paraf imzalarının kime ait olduğunun belli olmadığını tahrifattan önceki haliyle çekin ibraz süresinin geçmiş olduğunu belirterek takibin iptaline karar verilmesini talep ettiği, davanın reddine karar verildiği görülmektedir.

Somut olayda, yukarıda da belirtildiği gibi borçlunun keşide tarihi üzerinde defalarca tahrifat kabul edilebilecek şekilde değişiklik yapıldığı, yapılan bu değişikler ile atılan paraf imzaların kime ait olduğunun belli olmadığı ve anılan tahrifat öncesi keşide tarihine göre anılan çekin ibrazının süresinde kabul edilemeyeceğine dair itirazları mevcut olmasına rağmen mahkemece, keşide tarihinde mevcut paraf imzalar ile anılan tahrifatın varlığı yönünden bir inceleme yapılmadığı anlaşılmaktadır.

O halde, mahkemece, bilirkişi incelemesi yaptırılarak öncelikle takip dayanağı çekin keşide tarihindeki paraf imzaların, keşidecinin eli ürünü olup olmadığı, eli ürünü değilse çekin keşide tarihinde tahrifat yapılıp yapılmadığı, tahrifat var ise, keşide tarihinin tahrifattan önceki gerçek haliyle bankaya ibrazın süresinde olup olmadığı belirlenmek suretiyle oluşacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.

İmza inceleme, bir belge üzerinde yer alan imzanın orijinalliği, gerçekliği, sahte olup olmadığı ve kim tarafından atıldığının tespiti işlemidir. Bu tür incelemeler, mahkemelerde delil olarak kullanılmak üzere yapılır.

Sonuç olarak; Bu nedenle, mahkeme, çekin keşide tarihindeki paraf imzaların, keşideci tarafından atılıp atılmadığını, atılmadıysa çekin tahrif edilip edilmediğini, tahrif edildiyse, keşide tarihinin tahrifattan önceki asıl halinin bankaya zamanında sunulup sunulmadığını belirlemek için bilirkişi raporu istemelidir. Bu sonuca göre karar vermesi gerekir. Mahkeme, bu hususları araştırmadan yazılı şekilde karar vermesi doğru olmadığı gerekçesiyle bozma kararı verilmiştir.

Similar Posts