UZMAN GÖRÜŞÜ NEDEN ÖNEMLİDİR?

     Uzman Görüşü / Bilimsel Mütalaa; yargılama konusu davanın çözümünde hâkime, cumhuriyet savcısına, avukata ve dava taraflarına yardımcı olan ve yol gösteren takdiri delil olarak kabul edilmektedir.

 

     Uzman görüşü yargılama konusu dosyasının başlangıç aşamasında veya davanın ilerleyen safahatında dosya içerisine konulmasının gerek davaya bakan cumhuriyet savcısı, hakimin gerekse dava dosyasında görevlendirilecek bilirkişinin rapor hazırlaması aşamasında düşünce ve kanaatinde tesiri olmaktadır.

 

     Uygulamada dosyaya sunulan bilirkişi raporundan sonra mevcut bilirkişi raporundaki eksik veya hatalı değerlendirmeler üzerine de uzman görüşü / bilimsel mütalaa raporu hazırlanmak suretiyle bilirkişi raporuna itiraz edilmesi yerinde olacaktır.

 

     Çünkü hukuk delil ve belge üzerine hareket ettiği bu nedenle mevcut itirazın bir dayanağının olması karar vericileri yargılamanın asıl amacı olan maddi gerçeğe ulaşma noktasında yeni bir bilirkişi incelemesi yani bir başka bilirkişi veya bilirkişi heyeti incelemesi noktasında önem arz etmektedir.

 

     Uzman Görüşü, Bilimsel Mütalaa Raporu’nun bilirkişi raporuyla çelişmesi halinde hâkim tarafından bu çelişkinin giderilmesi gerekmektedir. Aksi halde cumhuriyet savcısı veya hâkim tarafından verilecek karar bir üst temyiz veya itiraz mercii tarafından dikkate alınmak suretiyle kararın eksik olduğu, bu nedenle mevcut kararın kaldırılması yönünde gerek İstinaf gerekse Yargıtay ilgili dairelerince verilmiş kararlar bulunmaktadır.

 

 

     Bu yönüyle aleyhe verilen veya yanlış yorumlanan bilirkişi raporuna karşı alınan Uzman Görüşü raporu alan tarafın elini güçlendirmektedir.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir